Daniel Bimmer: En passioneret chokoladeentusiast fra Bornholm

Journal

Daniel Bimmer: En passioneret chokoladeentusiast fra Bornholm

Daniel Bimmer: En passioneret chokoladeentusiast fra Bornholm

Daniel ”Bimmer” er oprindelig født og opvokset på Bornholm, men flyttede senere til København for at skabe sig en karriere som kok. Da Daniel og hans hustru ville stifte familie nogle år senere, flyttede de tilbage til øen, men det var ikke uden frygt. Dengang kunne man nemlig ikke arbejde som kok på Bornholm hele året rundt, og Daniel måtte søge andre veje. I dag er Daniel medejer af Svaneke Chokoladeri, hvor han har dyrket sin passion for chokolade i over 10 år.

Vi mødtes med Daniel i chokoladeriet i hjertet af Svaneke, som er én af to butikker og produktionssteder, de har. På trods af, at vi besøgte butikken uden for højsæsonen, var der god aktivitet, og vi nød godt af produktionens smagsprøver, mens Daniel bød hver en gæst i butikken varmt velkommen.

Bliv klogere på den passionerede chokoladeentusiast fra Bornholm herunder.

MMG: Du er gået fra at være kok til at have dit eget chokoladeri. Hvordan har den rejse været?

DB: Hele rejsen fra at være kok til nu er sket ret tilfældigt. Både min kone og jeg er fra Bornholm, men vi flyttede til København sammen, hvor jeg arbejdede som kok i nogle år. Da vi ville stifte familie, valgte vi at flytte tilbage til øen. Det var på trods af, at man dengang ikke kunne være kok hele året rundt. Det var kun muligt i højsæsonen, som var tre måneder fordelt ud på hele året.

For at have noget at lave, søgte jeg job hos et lokalt chokoladeri, hvor jeg blev lært op i at lave chokolade. Det vækkede min interesse for chokolade. Jeg fik senere arbejde hos Svaneke Chokoladeri, hvor jeg brugte mere eller mindre al min tid på at eksperimentere i produktionen. En dag gik jeg til min chef og sagde, at jeg gerne ville købe stedet. Det var der også en anden, der gerne ville, så vi brugte de næste tre måneder på at lære hinanden at kende og se, om vores ideer kunne forenes.

MMG: Hvad er det vigtigste at huske på, når man driver forretning med en anden?

DB: Samarbejdet med Janne (red: Janne Lundberg) har været afgørende for virksomhedens succes. Hun er uddannet bankrådgiver og har siddet med virksomhedens regnskaber, så hendes økonomiske indblik har været en god pendant til min erfaring i køkkenet. Vi har formået at skabe noget unikt, fordi vi begge er drevet af passionen for chokolade og konfekture, men kommer med to forskellige baggrunde.

Jeg vil sige, at det er vigtigt, at man kender hinandens grænser, giver hinanden plads og finder ud af, hvordan man kan få koblet ens kompetencer sammen på en måde, så det giver bedst mening for virksomheden. For os har det fungeret godt, fordi vi giver hinanden lov til at skubbe til hinandens horisonter.MMG: Det må også være noget anderledes at være selvstændig end lønmodtager, selvom du er blevet i samme forretning. Hvad giver det dig at være selvstændig – på godt og ondt?

DB: Når man er selvstændig lukker man aldrig rigtig ned på en måde. Jeg tror, det der med at have fingrene med i alle processer; om det er en succes eller en fiasko, om du får positiv eller negativ respons fra dine kunder. Du får hele pakken som selvstændig, og det synes jeg er tiltalende. Det giver mig noget.

MMG: Er du drevet af et konkurrencegen?

DB: Det er jeg, ja. Jeg prøver altid at være ydmyg, men jeg holder meget øje med, hvad der sker rundt omkring. Så går vi i analyse-mode og siger til os selv, at det må vi kunne gøre bedre. Det må vi kunne gøre på vores måde. Jeg tror det er rigtig vigtigt, at du har det der drive i dig. Det er ikke sikkert, at du er bedre end andre, men bare det, at du har det rigtige drive og gerne vil gøre det så godt, som du kan. Det betyder meget, hvis du skal trives som selvstændig.

MMG: Hvordan skinner jeres passion igennem for at skabe, inspirere og stimulere smag i jeres forretning i dag?

DB: Det er nok det der med, at vi hele tiden leger med opskrifterne. Hvis jeg ser en spændende opskrift, laver jeg den altid først, som den er, men på et eller andet tidspunkt får jeg lyst til at ændre på opskriften. Du skal gøre det til din opskrift; gøre den til dit eget. Det er vejen til succes.Daniel og hans kompagnon arbejder meget med smage. Fordi de tvinger sig selv til at bruge de råvarer, der er omkring dem, må de til tider være ekstra kreative i køkkenet.

DB: Vi lægger stor vægt på at bruge økologiske råvarer, og samarbejder med flere lokale producenter, såsom Høstet, der leverer havtorn til vores ganache, den lokale bager i Nexø bager de sprøde nøddebunde til vores flødeboller, m.m. Det nære samarbejde betyder meget for os, og ved at bruge lokale råvarer, tvinger vi også os selv til at eksperimentere med opskrifterne. I dag har vi for eksempel lavet en flødebolle med stikkelsbærgele, men i næste uge, finder vi på noget andet på baggrund af de råvarer, vi har tilgængelige på det tidspunkt.

MMG: Hvordan var det at flytte tilbage til øen efter at have boet i København i flere år?

DB: Det betyder mere for mig at være tilbage på øen end jeg havde troet, det ville. Hvis jeg skal være ærlig, kunne jeg ikke se mig selv flytte tilbage til Bornholm. Frygten for ikke at kunne finde et godt job med en ordentlig løn fyldte meget for mig. Jeg skulle heller ikke eje et hus, giftes eller have børn, men her står jeg med hele pakken og kunne ikke være mere lykkelig. Mit liv er endt helt omvendt af, hvordan jeg troede, det skulle være.

Besøg Svaneke Chokoladeri

Svaneke Torv 5
3740 Svaneke

www.svanekechokoladeri.dk