Per Hansen: Blomsterhandleren med kronisk berøringsallergi
Blomsterhandleren med kronisk berøringsallergi
Nogle gange bliver en passion for noget så stor, at intet kan holde dig fra den. End ikke, hvis du en dag skulle udvikle allergi over for din passion. Det var tilfældet for den karakterfyldte planteentusiast, Per Hansen, da han fik konstateret kronisk berøringsallergi seks år inde i sit blomstereventyr.
Per Hansen er uddannet væksthusgartner og senere blomsterdekoratør. Han har drevet adskillelige blomsterforretninger med sin kone, Lone, ved sin side. Den første forretning købte han, inden han blev færdigudlært. Fleurie, blev forretningen døbt. De første seks år var en dans på roser, men en dag begyndte Per at udvikle allergi.
”Jeg havde så ondt i mine hænder og pludselig begyndte skindet at ryge af mine fingre. Vi tog derfor til lægen, og den dermatologiske afdeling i Odense kunne meddele mig, at jeg havde kronisk berøringsallergi. Der var ikke noget at gøre og ingen hjælp at hente, så vi blev nødt til at sælge butikken”.
Per fortæller om, hvor svært det var at acceptere, når man er blomsterhandler helt ind i hjertet. Interessen for blomster startede allerede som barn, hvor han nød dagene i haven med sine forældre. Ikke for at spille fodbold, men for at omplante og beskære. I niende klasse kom Per i praktik i en blomsterforretning, som efterfølgende tilbød ham en elevplads, men den måtte han ufrivilligt afslå.
”Min storesøster blev uddannet i en herretøjsforretning, men da hun blev udlært, kunne hun ikke finde et arbejde. Hun græd i tre måneder. Derfor mente mine forældre ikke, at jeg skulle i lære i en butik. Det var lige til at uddanne sig til at blive arbejdsløs, sagde de. En dag kom jeg i snak med vores nabo, som var revisor hos en væksthusgartner – et rosengartneri i Fredericia – og så kom jeg i lære der”.
Efter Per udviklede allergi, ville det nemmeste være at skifte karriereveje, men for Per var det ikke bare hans arbejde, der var blevet taget fra ham. Det var hans liv. Derfor begyndte han at finde på andre måder, hvorpå han stadig kunne beholde en fod i branchen.
”Jeg tog stort kørekort, så jeg kunne køre rundt og sælge blomster til butikker. På den måde var jeg stadig i faget. Senere blev jeg freelancer, hvor jeg hjalp blomsterforretninger med at optimere indretningen i butikkerne. Det var bare ikke helt det samme. Det gjorde mig ikke glad på samme måde, som at være den, der binder buketterne”.
Heldigvis for Per, havde han sin hustru, Lone, ved sin side. Lige så viljestærk, som Per selv, havde hun heller ikke i sinde at give op på blomsterdrømmen.
”Vi var en dag i en blomsterforretning i Sønderjylland. Da vi kommer hjem, fortæller min kone, at butikken kommer til salg, og hun er fast besluttet på, at vi skal købe den. Det skulle vi nok aldrig have gjort af flere grunde, men sandheden er, at det fik sat gang i vores blomstereventyr igen. I mellemtiden havde min kone fundet de her nitril handsker, som jeg har på – og med dem, kunne jeg igen arbejde med blomster. Det krævede lidt tilvænning, men i dag kan jeg arbejde endnu bedre med blomsterbinding og dekorationer, end jeg kunne før, uden handskerne”.
Vi kommer aldrig til at prostituere os på blomster
I løbet af vores snak, går det op for Per, at hans liv har taget en ny drejning hver sjette år. Han blev færdig med at uddanne sig efter seks år – og hans seneste to blomsterbutikker havde han også hver især i seks år. Hans nuværende forretning, By Hansen, har han haft i to og et halvt år, men denne gang håber Per, at det bliver til mere end seks år. Det skulle gerne være endestationen.
”Jeg håber, at det her er vores sidste stop, men det kommer selvfølgelig an på udviklingen. Der er en lille krise i markedet lige nu, men det er ikke noget, som vi mærker til. Når man er en specialbutik, og hvis man følger sit hjerte, så skal man ikke gå i panik og sælge sine ting billigt. Det gør vi i hvert fald ikke. Tillader branchen ikke længere, at vi kan drive forretning, som vi vil, så gider jeg ikke mere. Der er så mange, der tror, at de kan prostituere sig på blomster, men det kommer vi aldrig til”.
Når du møder Per Hansen, er du ikke i tvivl om, at han er stolt af sit fag. Måden han snakker om blomster; arbejder med blomster. Du kan mærke stoltheden på lang afstand. Per går op i sin faglighed, og han forventer også en høj faglighed af andre. ”Kunderne skal kunne regne med, at tingene bliver gjort ordentligt”, siger Per, mens han arbejder på en af dagens kundebestillinger.
”Man bliver en dygtig florist ved at tage uddannelsen, lære teorien og forstå det, man laver. En stor del af arbejdet er at forstå de forskellige proportioner i forhold til det gyldne snit. Vi oplever ofte, at kunder kommer ind med en 30 cm. høj vase, og så vil de også have en 30 cm. høj buket, men det går altså ikke. Buketten skal enten være mindre eller endnu højere. Det er det samme med former og farver. Du bliver nødt til at forstå, hvordan de forskellige proportioner arbejder sammen”.
Vi taler lidt om mode, trends og tendenser inden for blomster og planter. Noget, som Per har stærke følelser omkring. ”Folk er mere bevidste i dag. Det er de færreste, der ikke har en mening om deres hjem og hvordan de bor – og mange har også en mening om blomster og planter. Trends kommer og går. Nu har vi lige haft en periode, hvor tørrede blomster var det store, og vi kommer nok til at se flere silkeblomster de næste par år. Det kan jeg også godt leve med, men så er der trends, som vi ser med de her farvede blomster. Det kommer jeg aldrig til. Mit blomsterhjerte er for stolt til at spraymale friske blomster. Det er unaturligt. Hvis du maler noget, der allerede er dødt, så er det fint, men når hvis du maler noget, som stadig lever, blomstrer og står fint; det hører ingen steder hjemme, efter min mening”.
Det naturlige habitat
Som blomsterhandler og -dekoratør kommer det ikke som en stor overraskelse, at Per Hansen finder inspiration i naturen. Det er ikke de farverige blomstermarker, som han er mest fascineret af; det er det grønne, mossede og helt naturlige skovlandskab.
”Når man ikke finder mig hernede i butikken, så finder du mig i skoven. Jeg kan godt lide at kigge ud på vandet, men jeg synes det er sjovere at komme ind i en skov og bare kigge op. Den måde solen kommer ind mellem træerne er så livsbekræftende. Da vores børn var mindre, havde jeg altid sakse med i skoven. De løb rundt og klippede ting til mig, og så bandt jeg, mens vi gik. Det var pissesjovt at binde sådan en kæmpe buket med alt det, man bare finder. Det er så flot sådan noget. Grøftekants ting og sager”.
Det er også den vilde natur, der trækker i ham, når vi spørger til, hvad hans drømmedestination er.
”Jeg har aldrig prøvet det, men jeg kunne godt tænke mig at opleve den mellemste del af regnskoven. Det er der alt det subtropiske lever. Orkideer, og alle sådan nogle sjove ting! Mange af de planter og blomster vi omgives, er vi slet ikke klar over, hvor de kommer fra, hvad de egentlig er, og hvad de kan. Orkideen er et godt eksempel. Det er noget, vi har fundet på at sætte den i en potte. Normalt gror den bare i grenhjørnerne i regnskoven, hænger i trætoppen, hvor den sidder fast med sine luftrødder”.
Besøg Per Hansens blomsterforretning ByHansen, som ligger i hjertet af Kolding: Bredgade 2, DK-6000.